TARİHÇE

Engelli sporcuların gerçekleştirdikleri tüm sportif etkinlikleri bünyesinde toplayıp gerçekleştirmek, bu çalışmaları yurt düzeyinde yaygınlaştırıp, sporu rehabilitasyonun bir parçası haline getirmek ve uluslararası etkinliklerde Engelli sporcuya çağdaş yarışma ortamının hazırlanması için gerekli çalışmaları planlamak ve uygulamak.

TÖSF bünyesinde kuruluşundan itibaren dört ana engelli grubun faaliyetini bünyesine almıştı:

  1. Bedensel Engelliler Spor Federasyonu,
  2. Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu,
  3. İşitme Engelliler Spor Federasyonu,
  4. Görme Engelliler Spor Federasyonu,

10 Kasım 1992 tarihine kadar Prof. Dr. Hıfzı ÖZCAN’ ın başkanlığındaki federasyon görevine devam etti. Daha sonra başkanlığa Tarık BİTLİS geldi. Ardından Perihan SAVAŞ ve yeniden Tarık BİTLİS federasyon başkanlığı görevini yürüttüler. 1997 yılında Türkiye Özürlüler Federasyonu’ nun adı Türkiye Engelliler Spor Federasyonu (TESF) olarak değiştirildi. 1998 – 1999 yılları arasında TESF Başkanlığı görevini Yavuz KOCAÖMER yürüttü.

2000 yılında ise Türkiye Engelliler Spor Federasyonu dağıldı ve dört ayrı federasyon oluştu.

İŞİTME ENGELLİLER SPOR FEDERASYONU

2000 yılında kurulan Federasyonumuz Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü çatısı altında çalışmalarını sürdürmektedir. Şu anda Federasyon Başkanlığı görevini 07 Kasım 2021 tarihinden itibaren Kerim Vural sürdürmektedir.
Federasyona bağlı 800 kulübümüz bulunmaktadır. Türkiye genelinde 18.000’e yakım sporcu sayımızla organizasyonlarımızı sürdürmekteyiz. Her yaştaki sporcularımıza hizmet vermek için Müsabakalarımızı Büyükler, Gençler, Ümitler, Yıldızlar Şampiyonaları ile kategorilere ayırdık.
Engelli Federasyonlar arasında en fazla sporcu sayısı ve 24 spor branşı ile Minyatür bir Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü durumundayız.

Faaliyet gösterdiğimiz spor branşları;

Futbol, Basketbol, Voleybol, Hentbol, Güreş, Taekwondo, Badminton, Atletizm, Bisiklet, Tenis, Plaj Voleybolu, Karete, Judo, Masa Tenisi, Kayak, Yüzme, Bowling, Teakwondo, Futsaldır, Atıcılık ve Oryantiringtir.

Diğer Engelli Spor Federasyonlarında ayrı kural ve ekipmanlar olmasına karşın, Federasyonumuzdaki spor branşlarında normal sporcular ile aynı kurallar ve saha ölçüleri geçerlidir.

Federasyonumuz Avrupa İşitme Engelliler Spor Organizasyonu (EDSO), Dünya Spor Sağırlar Birliği (CISS) ve İşitme Engelliler Olimpiyat Komitesi (DEAFLYMPICS)’ nin bir üyesidir. 4 yılda bir İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları düzenlenmektedir.

Misyonumuz

Ülkemizdeki; İşitme Engelli vatandaşlarımızın hayata daha sıkı tutunabilmeleri için onları spora kanalize etmek amacı ile hemen hemen tüm branşlarda faaliyetler düzenleme gayreti içinde olmak, Uluslararası  faaliyetlere iştirak etmek,  Sporcu, Antrenör, Hakem ve kulüplerimizin arşivini oluşturmak, okullar, kulüpler, yazılı ve görsel basın, tüm kişi ve kuruluşlarla işbirliği içinde spor camiamızı ülke genelinde tanıtımını, sevilmesini, yaygınlaşmasını   sağlamak sporcularımız içinde rekabet ortamı yaratmak, ve ülkemizi uluslararası platformlarda en üst düzeyde temsil etmektir.

Vizyonumuz

Kurumsallaşmış yapısı ve nitelikli personeli ile bilimsel ve yenilikçi yaklaşımlarla Federasyonumuzun altında faaliyetlerini devam ettiren tüm branşlarda;  önümüzdeki yıllar içinde, ülkemizi; kalıcı olarak tüm dünya da başarılı ülkeler  arasında yer almasını sağlamaktır.

Bizimle iletişime geçin

Telif Hakları 2023 © Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Tüm Hakları Saklıdır. | TİESF-Yazılım

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?